Mediteren over Gods Woord - De interactie
Door de eeuwen heen hebben Oudtestamentische heiligen en Christenen uit alle generaties al een hoge prioriteit gegeven aan meditatie over Gods Woord. Sommigen vertrouwden hierbij op hun geheugen, anderen op een kleine boekrol of zelfs een zeldzaam stukje gedrukte Bijbelverzen. Zelfs vandaag de dag wordt een enkele pagina van de Bijbel in veel landen gezien als een bezit van onschatbare waarde. Voor de rest van ons heeft de technologie ons op verschillende manieren toegang verschaft tot Gods Woord. Maar snappen we echt goed hoe belangrijk Gods geboden zijn? Waarderen we de praktijk van meditatie over Gods Woord wel (Psalm 119:47-48)?
Bijbelse meditatie is wezenlijk verschillend van andere meditatietechnieken die ons door de maatschappij worden voorgeschoteld. Een advertentie voor een bepaalde vorm van meditatie (“Calm Awareness”) stelt: “Het onderwerp van de meditatie is zo vaak mysterieus en verwarrend voor de zoekende... dat wil zeggen de weg, de methode, het pad of het proces waarmee iemand van binnenuit naar een universeel centrum met een kalm bewustzijn wordt geleid.”1 In plaats van een complex geheel van mysterie en verwarring produceert meditatie over Gods Woord een vrijheid die voortkomt uit de zoektocht naar de waarheid (Johannes 8:32). Mediteren over Gods Woord betekent: “met plezier uiten, overpeinzen, hardop met jezelf praten, spreken, overdenken, jezelf toewijden, bidden, verkondigen, praten met, samenzijn, een plechtig geluid voortbrengen.”2 Heb jij ooit een beschamend moment meegemaakt omdat je in het openbaar tegen jezelf aan het praten was? Toch is het hardop verwoorden van dingen die je wilt leren een integraal onderdeel van het leer- en memorisatieproces. We bouwen ons zelfvertrouwen bijvoorbeeld op wanneer we tegen onszelf zeggen: “Kom op, je kunt dat echt wel doen, hoor!” Welke kracht komt er dan vrij wanneer wij de trouwe beloften van God uiten of verkondigen [erover mediteren]?
Gedurende de veertig jaar in de woestijn was Jozua de persoonlijke assistent van Mozes. Toen Mozes stierf, volgde Jozua hem op. Hij wijdde de rest van zijn leven aan het leiden en besturen van de twaalf stammen van Israël. Hij was een groot strijder die zijn strijdkrachten trainde en spionnen uitzond; maar daarnaast bad hij en vertrouwde hij op God. God gaf Jozua een drievoudige roeping die deze leider zou bemoedigen: “Wees sterk en moedig!” (Jozua 1:6-7, 9). In het midden van deze verzen vinden we een nog krachtigere aansporing (Jozua 1:8).
Mediteren over Gods Woord - De zegens
Het zingen van Schriftteksten is een andere manier waarop we kunnen mediteren over Gods Woord. Kolossenzen 3:16 geeft ons de volgende aanwijzing: “Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart.” David was de belangrijkste schrijver/redacteur van de psalmen. Hij was ook een moedig strijder, een militair genie en een briljant staatshoofd. Zijn diepe toewijding aan Gods Woord wordt geopenbaard in zijn gedichten en liederen. De psalmen zijn niet alleen de belangrijkste bron van lofliederen, zij schenken ons ook tijdloze zegens voor meditatie.
Mediteren over Gods Woord - De overwinning
Na de doop van Jezus daalde de Heilige Geest op Hem neer in de gedaante van een duif. Meteen daarna werd Jezus door de Geest de woestijn in geleid, waar Hij veertig dagen en nachten vastte. Het is niet toevallig dat de omzwervingen en de verleidingen van Israël in de woestijn veertig jaar duurden. Net zoals de Israëlieten in de woestijn beproefd werden, zo werd ook Jezus beproefd. Als mens kampte de Zoon van God na Zijn veertigdaagse vastentijd met uitputting en honger. Toen Jezus’ honger het grootst was en Zijn weerstand het laagst, werd Hij herhaaldelijk door de satan verleid.
Jezus liet zien hoe de overwinning behaald kan worden onder de grootste uitdagingen als er over Gods Woord wordt gemediteerd. We hebben sterke aanwijzingen dat Jezus gedurende deze tijd in de woestijn bepaalde delen van de Schrift overdacht. Merk op dat Zijn antwoorden op de verleidingen van Satan allemaal uit hetzelfde gedeelte van de Schrift komen, namelijk Deuteronomium 6-8.
Copyright © 2002-2021 AllAboutPrayer.org, Alle rechten voorbehouden