Gods Woord bidden - Beloften en kracht
Gods Woord bidden is eenvoudigweg een manier om te bidden. Voor veel mensen is bidden een klungelige en moeilijke aangelegenheid. Omdat we niet goed weten hoe we ons gesprek met God kunnen verwoorden, laten we onze gebeden liever over aan de “godsdienstige professionals”. Maar het hoeft niet zo te zijn. God wil graag met ons spreken en Hij wil graag dat wij met Hem spreken!
In Matteüs 6 spreekt Jezus over de verkeerde motieven voor gebeden. De Farizeeërs hadden het gebed veranderd in een openbare handeling waarmee zij hun rechtschapenheid konden uitstallen. Hun gebeden waren niet aan God gericht, maar aan mensen. Jezus veroordeelde deze praktijken en onderwees dat gebeden gericht moeten worden “tot je Vader, die in het verborgene is” (Matteüs 6:9-13). Jezus sprak hardop tot Zijn Vader, wat suggereert dat er een diepere interactie en communicatie met God plaatsvindt wanneer we Gods woorden feitelijk naar Hem “terugbidden”.
De Bijbel is een boek met beloften uit Gods hart aan het onze. Zijn beloften stijgen boven deze tijdelijke wereld uit, omdat elke belofte van God gedaan is door Degene die het gezag en de macht heeft om ze allemaal perfect na te komen. God verhoort trouw elk gelovig gebed dat gebaseerd is op de beloften van Zijn Woord. Elke belofte wordt een stevige bouwsteen en vormt een onderdeel van het fundament van ons geloof. Gods Woord bidden is alsof we een begraven schat blootleggen.
Gods Woord bidden - Geloven en ontvangen
Wanneer we specifiek Gods Woord bidden, dan komen we in contact met het hart van God. De psalmen tonen ons enkele van de meest tedere, dringende en toegewijde gebeden die de mensheid ooit aan God heeft gericht. In de psalmen ontdekken we de toewijding van de schrijvers aan God, hun geloof in God en hun vragen over en aan God. Klinken deze emoties ons niet heel bekend in de oren wanneer wij te kampen hebben met ziekte, eenzaamheid of verraad? Davids teleurstelling en wanhoop weerspiegelen zijn ideeën over God in moeilijke tijden. Net als David kennen wij ook periodes waarin we naar God uitroepen om te zien of Hij werkelijk om ons geeft.
In Psalm 13 verwoordt David zowel zijn zielsangst als zijn vertrouwen in God: “Hoelang vergeet U mij nog, Heer, en blijft U Zich voor mij verbergen?... Ik vertrouw op uw goedheid en uw liefde. Mijn hart juicht omdat ik zeker weet dat U me zal redden. Ik zing voor de Heer omdat Hij goed voor me is geweest.” Misschien herinnerde David zich wel hoe God er voor koos om “Zijn gelaat te verbergen” als reactie op de opstandigheid van de Israëlieten (Deuteronomium 31:17-18). Toch vond David kracht in Gods beloften: “Maar Ik zal hem nooit verlaten, zoals Ik Saul heb verlaten. Saul heb Ik vervangen door jou. Jouw familie en jouw koningschap zullen altijd blijven bestaan. Altijd zal één van jouw zonen koning zijn” (2 Samuel 7:15-16). Wanneer wij Gods Woord hardop bidden, dan herinnert ons dat aan Zijn beloften, die onherroepelijk en onwrikbaar zijn.
Als Gods kinderen hebben wij volledige zekerheid omdat de Heilige Geest van Gods beloften een werkelijkheid maakt in onze harten. ““Gods Geest die in ons is, laat onze eigen geest weten dat we kinderen van God zijn. En omdat we Gods kinderen zijn, erven we ook. We erven hetzelfde van God als Jezus Christus...”“ (Romeinen 8:16-17). Wanneer wij geloven en Gods Woord bidden, dan voedt Hij onze geest met Zijn beloften. De overvloed van Gods beloften is onze rechtmatige erfenis als Zijn kinderen. Wanneer wij Zijn Woord geloven en ontvangen, dan ervaren we een ongelooflijke groei van het geloof in onze harten. Onze vruchteloze twijfels veranderen dan in krachtige zekerheid.
Gods Woord bidden - Overgave en bevestiging
Als menselijke wezens hebben wij enkele basisbehoeften met elkaar gemeen: emotioneel, lichamelijk en geestelijk. Geestelijke behoeften zouden altijd de hoogste prioriteit moeten hebben omdat bevredigde geestelijke behoeften ook afrekenen met andere behoeften. “Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven” (Matteüs 6:33). De hemel moet ons doel zijn en heiligheid ons pad.
Maar wanneer we oog in oog staan met een ernstige lichamelijke of emotionele behoefte, dan kan het welhaast onmogelijk lijken om zaken als rechtschapenheid en heiligheid voorrang te geven.
Copyright © 2002-2021 AllAboutPrayer.org, Alle rechten voorbehouden